Autobiografija

Biografija

 

Svoju karijeru na HRT-u započeo sam 2006. godine, nakon završenog studija na SAE institutu u Ljubljani gdje sam stekao zvanje audio inženjera. Zaposlen sam na neodređeno radno vrijeme kao snimatelj specijalist u radnoj jedinici tehnike Hrvatskog radija. Kao snimatelj i ton-majstor Hrvatskog radija, stekao sam raznovrsna iskustva kroz sudjelovanja i radove na velikim projektima i prijenosima HRT-a na koje sam iznimno ponosan. Posebice mogu istaknuti prijenose koncerata svjetskih izvođača kao što su Franz Ferdinand i Morrissey. Također, kao ton-majstor prijenosa sudjelovao sam na svim većim priredbama diljem Hrvatske (Porin, koncerti klasične glazbe u velikoj i maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, Zlatne žice Slavonije, Festival klapa u Omišu, Splitski festival….). Osim toga, snimao sam i  oblikovao oko 1.000 emisija na svim programima Hrvatskog radija, ponajviše one koje se bave kulturom i kulturnom poviješću Hrvatske i svjetske baštine Primjerice: „Šalica kulture“, „Kultura prije sna“, „Avant-pop“, „Baština“, „Bibliovizor“, „Glazba na 33“, „Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo“, „ArtNet“, „Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica“, „Hrvatima izvan domovine“, „Hrvatski identitet“, „Katapultura“, „Kazališne teme“, „Klasika i oko nje“, „Kretanje točke“, „Kronotonika“, „Kulturni kolokvij“, „Kutija slova“, „Lica i sjene“, „Mostovi“, „Multikultura“, „Ogledi i rasprave“, „Poslije zvuka“, „Razgovor s povodom“ i „U dosluhu“. Skladao i donirao glazbu za brojne emisije HR-a i HTV-a, primjerice: „Paravan“, „Misija zajedno“, „Eppur si muove“, „Drag mi je Platon“ itd.

 

Zbog mnogih socijalno angažiranih koncerata i aktivnosti te humanitarnih akcija, Hrvatski radio predložio me je 2011. godine za koordinatora humanitarnog projekta Hrvatske radio-televizije „Uz nas niste sami“. Uspješno sam surađivao na tom projektu uz Domagoja Novokmeta, Božidara Eserta i mnogih drugih uglednih djelatnika HRT-a.  Humanitarni projekt HRT-a „Uz nas niste sami“ prikupio je 1.800.000,00 kuna za humanitarne udruge koje su prošle natječaj. Skladao sam i donirao svu glazbu koja je korištena za špicu, reklamu i jinglove projekta „Uz nas niste sami“ koja se koristila u obje sezone (2011. i 2012.). Također, skladao sam i donirao glazbu za brojne emisije HR-a i HTV-a.

 

Svoju autorsku i glazbenu karijeru započeo sam kao gitarist i autor pjesama grupe Flare, a osnovao sam ju sa sestrom Anđom Marić koja je bila pjevačica grupe Flare. Osvojio sam nagrade Porin i Crni Mačak s grupom Flare za najbolji debitantski album prvijenac “Srebrni”. Flare je nastupio kao predgrupa svjetskim zvijezdama Duran Duran i europskoj rock atrakciji HIM. Nakon raspada grupe Flare, radio sam na projektu Samurai s kojim sam snimio singl ”Ajmo Hrvatska” čijem sam autor teksta i glazbe. Singl je izašao na CD-u ”Najbolje hrvatske navijačke pjesme” u izdanju Dallas recordsa.

 

Paralelno s autorskom i glazbenom karijerom, završavao sam studij u Ljubljani. Diplomirao sam na prestižnoj australsko-britanskoj školi (SAE) za audio inženjera. Za vrijeme školovanja radio sam kao samostalni producent za izdavačku kuću  „Croatia Records“. Snimao sam,  producirao i aranžirao pjesme za album Borisa Novkovića „Ostvaren san“ koji se prodao u zlatnoj tiraži. Aranžirao sam nekoliko pjesama na albumu Emine Arapović s kojom sam osvojio prvu nagradu na Splitskom festivalu 2004. godine. Nakon dvije godine, u veljači 2006. godine dobio sam stalno zaposlenje na HRT-u kao snimatelj specijalist.

 

Grupu Adastra osnovao sam 2005. godine, a u lipnju 2007. objavio sam Adastrin album prvijenac u izdanju „Croatie Records“. Autor sam svih skladbi i tekstova te grupe.

 

Početkom studenog 2007. godine u Zagrebu je gostovao višestruko nagrađivan britanski rock sastav Muse (osvojili su Grammy za najbolji album 2011.) u velikoj dvorani Doma sportova te je odabrao upravo Adastru kao predgrupu koja je započela koncert.

 

Pjesma „Nabujala rijeka“ prevedena je na engleski te je pod nazivom “Nina” objavljena na kompilaciji Radio Expressa iz Los Angelesa na kojoj se nalaze najnoviji singlovi poznatih svjetskih izvođača kao što su Jay-Z, Britney Spears, Katy Perry, Jovanotti itd. Ova kompilacija poslana je radijskim postajama diljem svijeta (u više od 80 zemalja).

 

Potresen nasiljem nad mladima, 2008. godine,  skladao sam pjesmu „Surovi grade“ posvećenu 17-godišnjem Luki Ritzu kojeg su vršnjaci pretukli u lipnju iste godine. Luka Ritz preminuo je od posljedica napada nekoliko dana nakon. Pjesma je postala himnom borbe protiv nasilja među mladima. Potaknut valom nasilja među mladima diljem Hrvatske pokrenuo sam akciju „Svačije je pravo živjeti“ (koja se sada zove „Nije svejedno“). Uz potporu Gradskog poglavarstva Grada Zagreba 8. Studenog  2008. godine organizirao sam veliki prosvjedni koncert protiv nasilja među mladima na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu koji je okupio više od 15.000 ljudi. Od kraja 2008. godine do početka 2012. godine ukupno sam organizirao 14 prosvjedno-edukativnih koncerata:

 

25.10.2008.                                      Grafička škola, Zagreb

 

8.11.2008.                                 Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb

 

31.01.2009.                      Sportska dvorana SŠ Marka Marulića, Slatina

 

14.11.2009.                             Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb

 

16.12.2009.                            Osnovna škola Ante Kovačić, Špansko

 

13.03.2010.                                 Trg hrvatskih branitelja, Petrinja

 

07.05.2010.                                 Osnovna škola «Brestje», Sesvete

 

09.06.2010.                                   Kranjčevićeva ulica, Sisak

 

19.06.2010.                     Trg kralja Tomislava, Nova Gradiška

 

05.02.2011.                     Osnovna škola Ivana Kozarca, Županja

 

16.11.2011.                                 Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb

 

04.02.2012                              Kino dvorana Mladost, Županja

 

02.02.2013.                                 Dvorana Gimnazije, Županja

 

 

 

Osim financijske potpore gradova domaćina, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatskog društva skladatelja, potporu projektu dali su Vlada i tadašnji predsjednik predsjednik. Koncertima je prisustvovalo više od 40.000 građana. Najveća nagrada za ovakav trud i rad nam je bila ta što su slušatelji i žiri Hrvatskog radija, u emisiji „Turky party“, Adastru su proglasili najboljom grupom 2009. godine.

 

Aranžirao sam i producirao 2010. godine pjesme Vilibaldu Kovaču, Zoranu Mišiću i Kim Verson koji su sudjelovali u  showu „Hrvatska traži zvijezdu“. Na albumu Kim Verson objavljena je pjesma „Put do moga srca“ koju sam skaldao.

 

Potaknut interesom za audio produkcijom 30. listopada 2012. upisao sam fakultet na SAE institutu u Ljubljani, SAE college-Middlesex University England BA/BSc (Hons) Audio Production Diploma, 2012.

 

Svoj dobrotvorni rad sam nastavio 1. veljače 2013. godine kada sam inicirao koncert za pomoć beskućnicima grada Zagreba u Tvornici kulture pod nazivom „Nije svejedno“. Na moju zamolbu, Hrvatski Crveni križ je bio organizator koncerta. Kao goste izvođače pozvao sam Psihomodo pop, Divlje Jagode, Aerodrom, Pozdrav Azri te Adastru. Prikupljeno je 34.484,83 kuna. Osim novaca, publika je donirala i higijenski pribor, obuću i odjeću za beskućnike u prihvatilištu  Kosnica. Koncert je uživo prenosio Radio Sljeme.

 

„Koncert zagrebačkih rock sastava povodom ulaska Hrvatske u Europsku Uniju“ organizirao sam 30. lipnja 2013.godine na jezeru Bundek, u Zagrebu, čiji je pokrovitelj bio grad Zagreba. Na koncertu je sudjelovalo pet zagrebačkih sastava (Pozdrav Azri, Gatuzo, Aerodrom, Sane i Adastra), a na koncertu je nazočilo više od 5.000 građana čime je postao najbolje posjećen koncert Zagrebačkog kulturnog ljeta „ZGKUL“.

 

Godine 2014. pokrenuo sam i ostvario akciju prikupljanja dječjih igračaka i knjiga za knjižnicu Dječje bolnice Srebrnjak.  Humanitarnim radom se i dalje nastavljam baviti jer me usrećuje.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s